Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η προσωπικη και συλλογική ευθύνη για τον πλανήτη

Με προσωπική αλλά συλλογική ευθύνη συμμετέχουμε στη κινητοποίηση «της ώρας της γης», κλείνοντας τα φώτα στο χρονικό διάστημα 20.30 - 21.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου. Όσο περισσότερο σκοτάδι δημιουργήσουμε, τόσο περισσότερο «πένθος» θα εκδηλώσουμε για την κατάσταση που έχουμε δημιουργήσει στον πλανήτη μας.
«Πένθος» στο οποίο εφέτος δήλωσαν συμμετοχή πολλοί φορείς και δημόσια πρόσωπα.. Αρκεί όμως το «πένθος»; Αρκεί μόνο η παθητική διμαρτυρία?
Είναι ευκαιρία να αναλογισθεί ο καθένας μας, πόσο συμβάλει στην προστασία του πλανήτη και να αναζητήσει επιλογές που ατομικά ή συλλογικά θα αναστείλουν τις επιταχυνόμενες καταστροφικές εξελίξεις. Δικαιολογίες και ελαφρυντικά δεν υπάρχουν για κανέναν, πολύ περισσότερο για όσους έχουν «την γνώση» και «την θέση».
Αν για τον κάθε πολίτη, αποτελεί επιλογή η προστασία του πλανήτη, για τους φορείς αποτελεί επιταγή.
Και βέβαια, η ανταπόκριση στην επιταγή αυτή δεν πρέπει να έχει πρόσκαιρο και περιστασιακό χαρακτήρα, ούτε να συγκαλύπτεται από εκδηλώσεις και ενέργειες που υποβαθμίζουν τεχνηέντως τα προβλήματα ή τα μετακυλίουν στον απώτερο χρόνο.
Αντίθετα, με τις δράσεις τους οι φορείς διακυβέρνησης και εκπροσώπησης – κύρια κρατικές δομές και τοπική αυτοδιοίκηση - πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς ότι όχι μόνον ενδιαφέρονται να διεγείρουν την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, αλλά αγωνίζονται μαζί τους για πραγματικές λύσεις για την προστασία της ζωής στη ΓΗ.
Διαδικασίες που απαιτούν συγκέντρωση των προβλημάτων, δημοσιότητα και δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες . Ο κατάλογος και οι ενέργειες για τα προβλήματα αυτά, πρέπει να δημοσιεύονται επίσημα όπως τα πάσης φύσεως έργα. Είναι χρέος του κάθε πολίτη να επισημαίνει φαινόμενα όπως τα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας ή τα ρυπογόνα απόβλητα στον Πηνειό, αλλά είναι υποχρέωση, κύρια, του κάθε ΔΗΜΟΥ και της κάθε ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ και της κάθε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, χωρίς καθυστέρηση, να συγκεντρώσει ΟΛΑ τα προβλήματα «ΤΗΣ ΓΗΣ» ,που έχουν σημασία για τον πολίτη τουλάχιστον όσο και τα διάφορα έργα.
Μέχρι τις 5 Ιουνίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε όλοι οι φορείς εξουσίας να δημοσιεύσουν κατάλογο περιβαλλοντικών προβλημάτων του χώρου ευθύνης των και να αποδείξουν ότι δεν κλείνουν μόνο από συμπαράσταση τα φώτα στα δημόσια και στα δημοτικά καταστήματα την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ . Στην επόμενη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος , το 2010, να γίνει απολογισμός της δράσης και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δούμε ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ με ανοικτά τα φώτα..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σιγουρα αυτο ειναι κατι καλο για τον πλανητη.Κατι εξισου καλο για το δημο μας θα ηταν και η ονομασια των δρομων.Θα χριαστει καποιος κατι επειγον(ασθενοφορο)και θα ειναι ΑΡΓΑ.

Στέφανος Γκαλίτσιος είπε...

Θέλω να ομολογήσω ότι με τη δεύτερη ανάγνωση της ανάρτησης εντόπισα το μήνυμα (σπουδαία ιδέα ενεργείας) που μεταφέρει. Πραγματικά προτείνεται ένας τρόπος δράσης βασιζόμενος στα εργαλεία της εποχής μας.
'Συγκέντρωση των προβλημάτων, δημοσιότητα και δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες'. '... να δημοσιεύονται επίσημα όπως τα πάσης φύσεως έργα. Είναι χρέος του κάθε πολίτη να επισημαίνει φαινόμενα όπως τα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας ή τα ρυπογόνα απόβλητα στον Πηνειό, αλλά είναι υποχρέωση, κύρια, του κάθε ΔΗΜΟΥ και της κάθε ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ και της κάθε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, χωρίς καθυστέρηση, να συγκεντρώσει ΟΛΑ τα προβλήματα «ΤΗΣ ΓΗΣ» ,που έχουν σημασία για τον πολίτη τουλάχιστον όσο και τα διάφορα έργα'.
Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι πρέπει και μπορεί να κινηθεί ο Σύλλογος με εργαλείο το blog-forum. Είναι ανάγκη να το αντιληφθούμε όλοι μας αυτό.
Η μεγάλη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας μας εξασφαλίζει τουλάχιστον μια καλή αρχή.