Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αντίθετοι οι κάτοικοι και οι φορείς, για εγκατάσταση ψυχιατρικής κλινικής

Ανώνυμη ιατρική εταιρία πρόκειται να εγκαταστήσει ψυχιατρική κλινική στο κέντρο του χωριού με κάλυψη 4.000 τ. μ. περίπου. Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι δίπλα από το ιστορικό δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Πλατυκάμπου στη καρδιά του οικισμού και ανάμεσα σε μονοκατοικίες. Στον εν λόγω χώρο υπάρχουν αυτοφυή καραγάτσια (το αρχαιότερο δέντρο του κάμπου) καθώς και ο αιωνόβιος πευκώνας του Δημοτικού σχολείου όπου φωλιάζει η αποικία των ερωδιών. Στον ίδιο χώρο και απέναντι ακριβώς βρίσκεται και το γραφικό εξωκλήσι της Παναγίας ( στη κορυφή του λόφου) κάτω από το οποίο βρίσκεται προϊστορικός οικισμός .Στο διπλανό ακριβώς οικόπεδο σώζεται το πέτρινο κτίριο όπου στη κατοχή ήταν εγκατεστημένη η Γερμανική διοίκηση (κομμαντατούρ) όπου βασανίστηκαν δεκάδες αντιστασιακοί πολίτες, ενώ λίγο πιο κάτω είναι το πάρκο της Εθνικής Αντίστασης με το μνημείο για τους 43 εκτελεσμένους πατριώτες τον Οκτώβρη του 43.

Η τέτοιας έκτασης και όγκου δόμηση για ψυχιατρείο σε αυτόν τον ιστορικό και φυσικού κάλλους χώρο δίπλα ακριβώς από το δημοτικό σχολείο συνιστά βάρβαρη αισθητική περιβαλλοντική πολιτιστική και ποιοτική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Οι συνέπειες της ανέγερσης του τσιμεντένιου «θηρίου» 4.000 τ. μ. επηρεάζει αρνητικότατα τη λειτουργία του Δημοτικού σχολείου και τη ζωή των ανθρώπων καθώς ο μοναδικός μικρός συνδετήριος δρόμος δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες κυκλοφοριακές ανάγκες πεζών μαθητών και οχημάτων ( ασθενοφόρων, οχημάτων τροφοδοσίας, οχημάτων μεταφοράς νοσοκομειακών αποβλήτων, νεκροφόρες κ. α.) Η πιθανή εγκατάσταση εργοταξίου και η έναρξη των εργασιών με τη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων χωρίς τη κατάλληλη υποδομή των δρόμων στη καρδιά του οικισμού δίπλα από το Δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια η λειτουργία του ψυχιατρείου θα μετατρέψουν την απλή ήρεμη ήσυχη διαμονή και διαβίωση σε κόλαση. Η διακομιδή ασθενών, η λειτουργία εργαστηρίων, θερμομονάδων, νοσοκομειακών αποβλήτων κλπ. από εκατοντάδες ασθενείς θα επιβαρύνουν δραματικά τη κατάσταση στο χωριό και στο χώρο μας.

Η απόφασή μας να μείνουμε να ζήσουμε και να στηρίξουμε το τόπο μας και το χωριό μας ήταν επιλογή ζωής। Αυτή η επιλογή μας δεσμεύει και μας ωθεί για μας και τα παιδιά μας να αρνηθούμε να δεχθούμε την εγκατάσταση του ψυχιατρείου δίπλα από το σχολείο μας και τα σπίτια μας στη καρδιά του ιστορικού χώρου του χωριού μας। Θεωρούμε ότι η συνύπαρξη ανθρώπων σε συνάφεια με το φυσικό τους χώρο επιβάλλει το αυτονόητο। Την πρόληψη από τη θεραπεία।

Καμία ψυχιατρική κλινική δεν θα θεραπεύσει την ασχήμια της ζωής και της ψυχής μας από τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιχειρούμενη επιχειρηματική επένδυση।

Θέλουμε, απαιτούμε, αγωνιζόμαστε, για ζωή και όχι για ψυχιατρεία.

Ζητάμε την οριστική και αμετάκλητη ανάκληση της έγκρισης για την εγκατάσταση ψυχιατρικής κλινικής στη καρδιά του χωριού δίπλα από το Δημοτικό σχολείο.

Ακολουθούν υπογραφές Συντονιστικής επιτροπής και των φορέων.

1. Τοπικό Συμβούλιο Πλατυκάμπου

2. Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατυκάμπου "Πολίτες για Ποιότητα Ζωής"

3. Επιτροπή κατοίκων

4. Σύλλογος Γονέων κ κηδεμόνων Δ. Σχολείου Πλατυκάμπου.

5. Σύλλογος Γονέων κ κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Πλατυκάμπου

6. Σύλλογος διδασκόντων.

7. Γ. Π. Σ Πλατυκάμπου

8. Σύλλογος ατόμων 3ης ηλικίας

9. Σύλλογος Γυναικών Πλατυκάμπου


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ftanei h psyfogforia gia to fysiko aerio ta apotelesmata fanikan oti to theloyme ....tora valte an theloyme thn psyxiatrikh klinikh........

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο του κυρίου Γιώργου Νταλαρίζου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Τίθεμαι και εγώ κατά της εγκατάστασης ψυχιατρικής κλινικής στην τοποθεσία που αναφέρθηκε.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τόσος χώρος στα περίχωρα μέσα στο κέντρο του χωριού βρήκε να το κάνει. Απαράδεκτο
Χ.Κ

Ανώνυμος είπε...

Ονομάζομαι Ηλιανα Παπαγγελη και ειμαι μαθητρια της τριτης λυκειου. χωρις κανεναν ενδοιασμό βρισκω το αρθρο που αναρτηθηκε στο blog οσο και εκεινο που δημοσιεύτηκε στην εφημεριδα Ελευθερια ( Παρασκευη,4-02-2011) ακρως απογοητευτικο. γραφω οχι τοσο για να παρω μια σταθερη θεση υπερ ή κατα στο ζητημα της ανεγερσης της ψυχιατρικης κλινικης οσο για να κρινω και να κατακρινω το περιεχομενο των κειμενων που με μεγαλη μου δυσαρεσκεια ειδα πως φροντισαν να το υπογραψουν ολοι οι "ευαισθητοποιημενοι κοινωνικα" φορεις του χωριου μου. ο τροπος που αντιμωπιζεται το ζητημα απο τους φορεις του Πλατυκαμπου και η επιχειρηματολογια που παρατιθεται στα κειμενα αποτελουν υβρεις προς την εννοια του ανθρωπισμου και με κανουν να αναρωτιεμαι αν ο κινδυνος βρισκεται πισω απο τους τοιχους ενος ψυχιατρειου ή αν ελλοχεύει πισω απο τετοιου ειδους αποψεις. Ξαφνικα το εγκαταλειμμένο σπιτι στη γωνια, που αποτελει χρονια ολοκληρα πολος σκουπιδιων και βρωμιας μετατραπηκε σε ενα ιστορικο μνημειο. μαλλον το θυμηθηκατε λιγο αργα. και το παρκο απεναντι? τη σχεση εχει τελος παντων? εκτος και αν οι αγωνιστες της Εθνικης Αντιστασης θυσιαστηκαν μονο για εσας και οχι για ανθρωπους που η ζωη τους ειχε μια αλλη τροπη απο το "φυσιολογικο". Οσο για το εκκλησακι της Παναγιας που χρησιμοποιηθηκε και αυτο ως (αλογο) επιχειρημα για την μη ανεγερση της ψυχιατρικης κλινικης δεν νομιζω πως χρειαζεται να πω κατι. εκτος και αν καποιος απο τους υπογραφομενους θεωρει "απειλη" ή προσβολη προς τον χριστιανισμο την υπαρξη ενος τετοιου ιδρυματος πλαι σε μια εκκλησια. "βαρβαρη αισθητικη, περιβαλλοντικη και ποιοτικη υποβαθμιση της ζωης των κατοικων" ΝΤΡΟΠΗ. δεν ειναι τροπος αυτος να αντιμετωπιζεται ενα τοσο ευαισθητο ζητημα. θα πληξει μια κλινικη την αισθητικη εικονα του χωριου μας? πως και ποτε? οταν δεν εχουμε πεζοδρομια να περπατησουμε γιατι ειναι πνιγμενα στη λασπη και στα χορταρια? οταν υπαρχουν στο κεντρο του χωριου οικοπεδα που εχουν μετατραπει σε χωρους συσωρευσης καθε λογης σκουπιδιων? σε ποια βαρβαροτητα αναφέρεστε τελος παντων? ποια ειναι η ποιοτητα που θα χαθει απο την υπαρξη ενος τετοιου ιδρυματος? κοιταξτε λιγο καλυτερα γυρω σας τις αναγκες και τα προβληματα αυτου του τοπου καθως και τις ευκαιριες που θα επρεπε να δινει στα νεα παιδια αυτο το χωριο ωστε να καλλιεργηθουν πολυπλευρα και μετα ας σκεφτει ο καθενας μας τι ειναι βαρβαροτητα και τι οχι. "Κολαση", οπως χαρακτηριστηκε η διαβιωση μετα τη μελλοντικη λειτουργία της κλινικης, την συγκεκριμενη χρονικη περιοδο αποτελει η τροπη που εχει παρει ο αγωνας των ανθρωπων στην Αιγυπτο, αποτελει ο τεραστιος αριθμος ανθρωπων που πεθαινει καθημερινα απο ασιτία, φτωχεια και πραγματικα υποβαθμισμενο βοιοτικο επιπεδο. Κολαση ειναι ισως αυτο που βρισκεται στις ψυχες αυτων των ανθρωπων που χρειαζονται ψυχιατρικη υποστηριξη. Ας χρησιμοποιουμε με μεγαλυτερη υπευθυνοτητα μερικους ορους ,ας αντιμετωπιζουμε ως υπευθυνοι πολιτες τετοιου ειδους ζητηματα.
Κλίνοντας θα πρότεινα να γινει ανοιχτη προσκληση στους κατοικους του χωριου μας ώστε να συζητηθει το θεμα εκτενεστερα και μαλιστα υπο την παρουσια του ενδιαφερομενου επιχειρηματια. ευχαριστω

ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Γ.(giorgoulas) είπε...

Ενα μεγάλο μπράβο στη νεαρή για το άρτιο κείμενο που μας χάρισε. Νέοι με τεκμηριωμένες απόψεις και ευφράδεια λόγου χρειάζονται -τώρα περισσότερο από ποτέ-σ αυτό τον τόπο.
Πραγματικά τα επιχειρήματα εναντίον της κλινικής φαντάζουν αστεία!!!!
Προσωπικά έχω μόνο κάποιο ενδοιασμό σε σχέση της γειτνίασης της κλινικής με τα σχολεία.

Στέφανος Γκαλίτσιος είπε...

Εγώ δεν συμφωνώ με το χώρο επιλογής, στο κέντρο και δίπλα στο σχολείο. Αυτό, δεν σημαίνει ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι ικανοποιητική. Δηλαδή πρέπει να έρθει κάποια κλινική για να καταλάβω ότι η μετάβαση στο σχολείο και η γενικότερη κίνηση πέρυξ αυτού εξασφαλίζουν ασφάλεια; (Η μισή αλήθεια είναι ψέμα). Επιπλέον θεωρώ ότι το κείμενο που μπήκε στην εφημερίδα χρησιμοποιεί κάποιες εκφράσεις και λέξεις υπερβολικές, που ανάλογα με τον αναγνώστη παραπέμπουν σε λάθος εντυπώσεις π.χ. η λέξη "κόλαση" ή από το σχόλιο της αγαπητής μαθήτριας "τα κείμενα αποτελούν υβρεις προς την έννοια του ανθρωπισμού". Φρονώ λοιπόν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν ΑΚΡΙΒΕΙΣ- χωρίς υπερβολές και μεταφορές- στη χρήση του λόγου. Τέλος δεν μπορώ να μη λάβω υπόψη παρόμοια παραδείγματα κλινικών στην περιοχή της Λάρισας, όπου περιέργως οι ασθενείς τους δεν είναι μόνο ψυχικά άρρωστοι (π.χ. ναρκωμανείς) γεγονός που ενισχύει την ακαταλληλότητα της θέσης. Προτείνω λοιπόν να ανταλλαγεί αν γίνεται ο χώρος με κάποιο άλλο περιφερειακά του χωριού και κοντά σε μεγάλο δρόμο ώστε να μην επιβαρύνεται η κίνηση στο χωριό.

Δαδαλιαρης Βασιλης είπε...

Συγχαρητήρια στη νεαρή μαθήτρια που με καταπληκτική επιχειρηματολογία βάζει το θέμα στη σωστή του βαση και τους συντάκτες της επιστολής να μην αισθανονται και πολυ ανετα. Ενας συλλογος που τον ενδιαφέρει ο πολιτισμός, το περιβάλον, η ποιότητα ζωής, με κοινωνικές ευαισθησίες (τρίτη ηλικία τράπεζα αίματος)πως συνυπογράφει ενα τετοιο κείμενο. Απο το ψυχιατρείο δεν κινδυνεύουμε ουτε εμεις ουτε το χωριό μας ουτε τα παιδιά μας (η τρέλα δεν ειναι μεταδοτικό νόσημα)απο τέτοιες νοοτροπίες και ιδέες κινδυνεύουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η έκθεσή σου αγαπητή Ηλιάνα. Θα γίνεις εξαιρετική φιλόλογος αλλά κατέβα λίγο από το ροζ συννεφάκι που βρίσκεσαι, να δούμε μαζί την πραγματικότητα.
Οι «ψυχικά ασθενείς» χρειάζονται περιβάλλον ήσυχο , ήρεμο χωρίς ενοχλητικούς θορύβους, κοντά στη φύση. Όχι δίπλα σε σχολείο…
Η συγκεκριμένη θέση εξυπηρετεί μόνον την ανώνυμη εταιρεία και λυπάμαι για σένα που υποδεικνύεις και συζήτηση μαζί τους ! ! !
Δεν είναι Δημοκρατία αυτό που θέλεις να περάσεις, ούτε κάποιου είδους ευαισθησία για τους «ψυχικά ασθενείς» . Αυτό που ξεκάθαρα φαίνεται είναι η υποστήριξη που δείχνεις στην ανώνυμη εταιρεία.
Γιατί άραγε ;
Πώς τα παντρεύεις όλα αυτά μέσα σου ; Ή δεν είναι όλα δικά σου λόγια αλλά και κάποιων άλλων ;
Όσο για το ιστορικό σχολείο, το εγκαταλειμμένο σπίτι το γεμάτο σκουπίδια, το πάρκο με το μνημείο, το εκκλησάκι και ότι άλλο αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας, σίγουρα αξίζουν να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς ώστε να αναδειχθεί η ιστορία του τόπου.
Και να ξέρεις πως ο πραγματικός κίνδυνος δεν βρίσκεται πίσω από τους τοίχους ενός ψυχιατρείου, ούτε πίσω από τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο κείμενο. Ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στην προεκλογική έκδοση της άδειας, μετά από πέντε απορρίψεις. . . και σε όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν, αν τελικά γίνει η εγκατάσταση της κλινικής.
Και δεν χρειάζεται να πάμε κόντρα μόνο για την κόντρα. Είναι καλά να γνωρίζουμε, ποιοι είναι με τους ανθρώπους που η ζωή τους, είχε μια άλλη τροπή από το "φυσιολογικό" και ποιοι τους εκμεταλλεύονται.
Σωστά σχολιάζεις την έλλειψη πεζοδρομίων τα οποία είναι γεμάτα λάσπη και χορτάρια, δεν θα αλλάξει όμως αυτό με την ανέγερση της συγκεκριμένης επιχείρησης και ειλικρινά προσπαθώ να αντιληφθώ, τι ευκαιρίες θα δώσει αυτή στα νέα παιδιά (ευκαιρία για αποτοξίνωση ίσως ; )
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι αν ο εν λόγω επιχειρηματίας ενδιαφερόταν πραγματικά για την γνώμη των κατοίκων, θα καλούσε ο ίδιος σε ανοιχτή συζήτηση, αλλά δυστυχώς, προτίμησε «την πεπατημένη» ( κρυφά, με αθέμιτα μέσα και προεκλογικά ) να πάρει την άδεια ανέγερσης.
Αγαπητή Ηλιάνα μια συμβουλή : μείνε μακριά από τέτοια άτομα ( εταιρείες - επιχειρηματίες ) γιατί δεν θα καταλάβεις πόσο γρήγορα θα γίνεις ένα μαζί τους. . .
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι εδώ δεν πρόκειται για Πανελλήνιο διαγωνισμό έκθεσης ιδεών. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό και οφείλουμε να αντιληφθούμε τις συνέπειες που θα προκύψουν, πριν να είναι αργά.

Ανώνυμος είπε...

στον κυριο ανωνυμο. επαναλαμβανω οπως και στην αρχη της "εκθεσης" μου οτι στοχος μου ηταν να θιξω τον τροπο με τον οποιο ειπωθηκαν οι αποψεις αυτες. γνωριζω πολυ καλα τι συμβαινει με τον επιχειρηματια αλλα δεν νομιζω να δυσκολευτηκε κανεις να αντιληφθει πως το αρθρο που δημοσιευθηκε δεν "χτυπουσε" τον ανθρωπο αυτο αλλα εμμεσως τους ασθενεις. υποβαθμιση της ποιοητας ζωης η κλινικη? κολαση? που ακουστηκαν αυτα? οσο για τον αν με καθοδηγει σε αυτα που γραφω καποιος, οπως αφησατε να εννοηθει, σας συνιστω να κρατατε καποιες επιφυλαξεις. αλλωστε οπως διαπιστωσατε δεν διστασα να μιλησω επωνυμα. οσο για τον Διαγωνισμο εκθεσης, επειδη ολοι οι μαθητικοι διαγωνισμοι γινονται απο το υπουργειο παιδειας, μαλλον θα κοβομουν. πολλους δεν εξυπηρετουν τετοιες αποψεις.. κ.ανωνυμε

Νίκος Χαλκιάς είπε...

Χαίρετε απο Βέλγιο.
θαυμάζω τις δυνατότητες που δίνει το blog αλλά και τη συζήτηση που δύσκολα θα γίνοταν αλλιώς (δεν μπορούν να πάνε όλοι στο καφενείο) για το θέμα. Δεν θέλω να πάρω θέση, αλλά μου φαίνεται ότι υπάρχουν πτυχές που δεν έχουν ακόμα ξεδιπλωθεί, και χαιρομαι που εδώ δίνεται αυτή η δυνατότητα.
Θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου οι ίδιοι οι κάτοικοι (κάτω από το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης) αποφασίζουν για παρόμοια θέματα. Παράμετροι είναι τυχόν επιβάρυνση, τυχόν ωφέλη ή και ακόμη και αντισταθμίσματα που μπορεί να προκύπτουν απο τέτοιες επενδύσεις. Τα έχει μελετήσει ο ιδιοκτήτης αυτά; κι αν ναι, σε ποιον τα έχει δείξει; τι θα κάνει η επιχείρηση αυτή; Νομίζω ότι το χωριό θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία.
Δεύτερο, είναι δύσκολο να εκφράσεις γνώμη χωρίς να στεναχωρήσεις κανένα. Τότε όμως δεν θα αλλάζαμε κουβέντα. Χρειάζονται οι γνώμες όλων, και θα είχαν και περισσότερο βάρος αν ήταν ήπιες και επώνυμες. Στο τέλος ευχομαι να βγει και μια συνισταμένη που να μας χωράει όλους μέσα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ένα νέο είδος συστήματος ψυχιατρικής περίθαλψης, το οποίο θα εντάσσει τους ασθενείς στην κοινωνία, απαιτείται για τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και όχι ψυχιατρικές κλινικές και μάλιστα ιδιωτικού χαρακτήρα.

Ο Dario από την Ιταλία πάσχει από σχιζοφρένεια. Απολαμβάνοντας όμως τις μεταρρυθμίσεις του ιταλικού συστήματος περίθαλψης που κατάργησε τα άσυλα, ζει μέσα στον κόσμο, με τη μόνη διαφορά ότι επισκέπτεται καθημερινά ένα μικρό κέντρο υγείας στο οποίο λαμβάνει τη θεραπεία του. Το ιταλικό ψυχιατρικό μοντέλο εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Ο Claude στη Γαλλία μετά από 6 χρόνια εγκλεισμού λόγω ψυχικής ασθένειας έχει γίνει πρόεδρος της ένωσης ασθενών.
Στην Αγγλία η Janet θεραπεύει τις κρίσεις πανικού στο οικογενειακό της περιβάλλον με τη βοήθεια ψυχιάτρου που την επισκέπτεται στο σπίτι της. Ο Terry έχει φοβία με τους ανθρώπους και παραμένει κλεισμένος σπίτι αλλά δέχεται της υπηρεσίες ενός ατόμου που τον βγάζει βόλτα καθημερινά.
Και το τελευταίο :
«εγώ κι εσύ και τα εκατομμύρια τιποτένιοι σαν και σένα και σαν εμένα. Υποκριτές, φιλόδοξοι, μικρόψυχοι, εγωιστές, δειλοί εμείς κρατάμε μες στα ένοχα παράφορα τούτα χέρια τις τύχες του κόσμου. Να το θυμάσαι αυτό». ΖΑΝ ΠΟΛ ΜΑΡΑ
ΝΕΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ

Υ.Γ. Τα λόγια δεν αρκούν. Ακτιβισμός τώρα.

Ανώνυμος είπε...

να και μια αλλη αξιοσημειωτη προσεγγιση του ζητηματος. που θετει το προβλημα στις σωστες βασεις. θα ερθω να συμφωνησω μαζι σου ΝΕΕ ΑΝΩΝΥΜΕ. τετοιου ειδους θα επρεπε να ειναι τα επιχειρηματα των φορεων και οχι ολες αυτες οι αερολογιες που ειπωθηκαν. Ηλιανα

Ανώνυμος είπε...

Αναλύουμε την πολιτική της Ελλάδας, τη διάθεση της τοπικής κοινωνίας για βοήθεια στους ψυχικά αρρώστους, το κείμενο που μπορεί να διατυπώθηκε άκομψα ή υπάρχει προβληματισμός για τη θέση της συγκεκριμένης κλινικής; Κάποιοι λοιπόν έχουν ξεφύγει από το θέμα. Πέραν αυτού χωρίς θέση στο θέμα, πυροβολούν εκείνους που διέθεσαν χρόνο από τη καθημερινότητά τους (μακριά από την καρέκλα τους ή το Η/Υ) για να ασχοληθούν με τα κοινά! Σε τελική ανάλυση κανείς τους δεν διεκδίκησε το αλάθητο.
Η θέση μη κρυβόμαστε δεν είναι η κατάλληλη.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ανωνυμία πέφτει στο συγκεκριμένο θέμα. Γιατί?

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το κείμενο το οποίο υπογράφουν πολλοί φορείς του Πλατυκάμπου, θα ήθελα να επισημάνω στους συντάκτες του ότι σε πολλά σημεία του,το κείμενο αναφέρετε-με τρόπο που δεν τιμάει κανέναν από τους υπογράφοντες- με τρόπο απαξιωτικό στους συνανθρώπους μας ψυχικά ασθενείς.Επειδή παρακολουθώ τις δράσεις και τα έργα του συλλόγου σας και τα επικροτώ,νομίζω πως θα πρέπει να ανακαλέσετε κάποιες βαρύγδουπες εκφράσεις οι οποίες μόνο στο μεσαίωνα έχουν θέση.
Και για να μην παρεξηγηθώ,είμαι κατά της εγκατάστασης της εν λόγω κλινικής στο συγκεκριμένο σημείο.
Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω,πως όλοι είμαστε "υποψήφιοι" ψυχικά ασθενείς,γι'αυτό οφείλουμε να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε κ στηρίζουμε τις απόψεις μας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Ηλιάνα.
Είσαι πολύ μικρή για να έχεις άποψη και κοινωνικές ευαισθησίες την σήμερων ημέρα.
Είσαι πολύ μικρή για να τα βάζεις και μάλιστα επωνύμως με όλους τους φορείς του πολιτισμού και της κουλτούρας του τόπου σου, και κάποιους άλλους που ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το ωραίο πάρκο και ιστορικό μνημείο του χωριού και προτιμούν την ανωνυμία, (γιατί άραγε ??)
Θα είσαι τρελή για να μην φοβάσαι την τρέλα!!….
Ομολόγησε κορίτσι μου…. ότι τα πήρες ..ότι είσαι βαλτή και τσιράκι της εταιρίας !!.
Ομολόγησε ότι δεν είναι δικάσου αυτά τα λόγια αλλά κάποιον άλλων.
Ομολόγησε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος και προπάντων νέος που να έχει όνειρα, ιδέες, ευαισθησίες, και να έχει το θράσος να της εκφράζει και επώνυμα! (άκουσον άκουσον διαστροφή !!).
Και σιν της άλλοις δεν ντρέπεσαι? να καβαλάς ροζ συννεφάκια !! χάθηκαν τα κάμπριο! …..καμία μερσεντές!…. κάνα Καγιέν!... Που μάλλον θα καβαλά ο εν λόγο… ανώνυμος … και κρήνη εξ ιδίων τα αλλότρια!..
Θα ήθελε όπως και πολλοί άλλοι στο οικοπεδάκι αυτό να κτίζονταν καμία ποιο επικερδείς και ακίνδυνη επιχείρηση, εμπορικό κέντρο, μαιευτική κλινική , καζίνο , κλπ… τότε όλοι θα έβλεπαν απλός αναβάθμιση του σκουπιδότοπου!!!!
Όλοι κατάλαβαν κοριτσάκι μου το μήνυμα που θέλεις να περάσεις κατάλαβαν ότι δεν στηρίζεις μια ιδιωτική επιχείρηση ψυχικής υγείας , γιατί απλά η υγεία είναι κοινωνικο αγαθο και δικαιωμα.
Δεν επιτρέπεται η εμπορευματοποιηση της και η κερδοσκοπια, και πάνω απ αλλά δεν χρειάζονται εγκλεισμό και απομόνωση,αλλά αγάπη, φροντίδα, επανένταξη, και προπάντων πρόληψη!!…..
Τους έθιξες ώμος κοριτσάκι μου, τους πρόσβαλες και μάλιστα επώνυμα, όλους αυτούς πίσω από …. επιτροπές…. και μαζικούς φορείς….. και αυτό δεν συγχωρείτε !!…. γι αυτό φρόντισαν ανώνυμα να σε σπιλώσουν!!
Συγχαρητήρια κορίτσι μου!!! να είσαι σίγουρη ότι το μήνυμα το ΕΛΑΒΑΝ τουλάχιστον αυτοί που ξέρουν να το διαβάζουν………
Δημήτρης

Στάθης Χριστόπουλος είπε...

Έχουμε ξεφύγει κατά πολύ από το αρχικό ερώτημα που τέθηκε και το να απαντάει ο ένας στον άλλον με ανώνυμα κείμενα υπέρ ή κατά του εν λόγω ερωτήματος δεν νομίζω να οδηγεί κάπου.
Τέλος μην αφορίζουμε την γνώμη κανενός γιατί η γνώμη είναι δικαίωμα όλων, είτε αυτοί ξέρουν να διαβάζουν είτε .... όχι!!!

ΣΒΙΛΛΙΑΣ ΣΑΚΗΣ είπε...

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΗ. ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΚΑΝΑ ΚΑΚΟ, ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ??? ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ, ΑΠΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΦΝΙ ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ. ΠΟΛΛΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΑ ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ.
ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΝΟΜΙΜΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΘΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΗΝΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ (ΔΡΟΜΟΙ-ΝΕΡΟ-ΡΕΥΜΑ Κ.Λ.Π.)