Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΡΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Μετά από πολύ καιρό αποφάσισα να γράψω για να μοιραστώ με τους συμπολίτες μου κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιους και παράλληλα ίσως γίνει αφορμή για να υπάρξει κάποια υποτυπώδης κίνηση στο blog , κάποιος διάλογος , ελπίζοντας (πρόεδρε) ότι δεν θα ...... καταχραστώ τον πολύτιμο χώρο της σελίδας......

Στις 8/10/2014 έδωσα δείγμα νερού του δικτυου σε ιδιωτικό εργαστήριο για να γίνει η ανάλυση του. Τα αποτελέσματα λοιπόν είναι τα παρακάτω :


ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ
ΤΙΜΗ
ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ
ΡΗ
7,4
6,5-9,5
ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
666
2500
ΑΜΜΩΝΙΟ
0,06
0,5
ΘΕΙΙΚΑ
50
250
ΘΟΛΕΡΟΤΗΤΑ
0,29
1
ΚΑΛΙΟ
1
12
ΝΙΤΡΙΚΑ
15,5
50
ΝΙΤΡΩΔΗ
0..003
0,1
ΣΙΔΗΡΟΣ
0,01
0,2
ΧΑΛΚΟΣ
0,04
2
ΧΛΩΡΙΟΥΧΑ
65,8
250
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
40

ΝΑΤΡΙΟ
23

ΜΑΓΝΗΣΙΟ
46


Από τη σελίδα  της ΕΥΑΘ :.http://www.eyath.gr/swift.jsp?CMCCode=160503&extLang=
τα παρακάτω :
Αμμώνιο
0,50 mg/l
Το αμμώνιο είναι  μια παράμετρος ιδιαίτερης σημασίας γιατί είναι  δείκτης κοπρανώδους μόλυνσης και αντιδρά με το χλώριο που προστίθεται για απολύμανση και μειώνει την αποτελεσματικότητα του.
Νιτρώδη
0,5 mg/l
Τα νιτρώδη ιόντα (ΝΟ2-) αποτελούν ενδιάμεσο στάδιο οξείδωσης της αμμωνίας και είναι ασταθή  στο περιβάλλον. Τυχόν παρουσία τους στο νερό  δείχνει πρόσφατη ρύπανση.
Χλωριούχα
250 mg/l
Είναι ευρέως διαδεδομένα ως άλατα νατρίου, καλίου και ασβεστίου. Προέρχονται από τη διάβρωση των βράχων. Απότομη αύξηση τους στο νερό δείχνουν πιθανή επαφή με θαλασσινό νερό η ακόμη και πιθανή ρύπανση από λύματα.
Νιτρικά
50 mg/l
Τα νιτρικά ανιόντα είναι προϊόντα  του τελικού σταδίου οξείδωσης της αμμωνίας Υψηλές συγκεντρώσεις οφείλονται σε λιπάσματα, απορρίμματα και ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα. Τυχόν παρουσία τους στο νερό δείχνει παλιότερη ρύπανση.
Σίδηρος (ολικός)
200 μg/l
Η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων σιδήρου στο πόσιμο νερό είναι ανεπιθύμητη για λόγους αισθητικής. Νερό που περιέχει σίδηρο αφήνει κηλίδες κατά το πλύσιμο στα ρούχα.
Ph
>6.5 και < 9,5
Είναι μέτρο της ισορροπίας όξινων και αλκαλικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάλυση στο νερό. Ελέγχουμε το pH γιατί αν αυτό είναι πολύ όξινο τότε το νερό μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των μεταλλικών σωλήνων ενώ αν είναι πολύ αλκαλικό τότε το νερό έχει τάση απόθεσης στους σωλήνες.
Χαλκός
2 μg/l
Διάβρωση χάλκινών σωληνώσεων μπορεί να οδηγήσει στην εισροή χαλκού στο πόσιμο νερό.
Μόλυβδος
10 μg/l
Υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκύψουν από  βιομηχανική ρύπανση.


Με βάση τις επιτρεπτές τιμές  (αν και  από μια σύντομη διερεύνηση στο ιντερνετ διαπίστωσα ότι τα όρια στην Ελλάδα είναι αρκετά... ελαστικά )  και αν εξαιρέσουμε παραμέτρους που με την παρούσα μέθοδο δεν μπορούν να ανιχνευθούν (όπως π.χ ΑΜΙΑΝΤΟΣ, μόλυβδος, αρσενικό κ.λ.π .) το νερό φαίνεται να είναι αρκετά καλό , σκληρό (αγωγιμότητα 666 μπορεί να μην είναι κοντά στα όρια , αλλά χαρακτηρίζεται ως ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ – για περισσότερα : http://www.eyath.gr/swift.jsp;jsessionid=11D9FB2EF3978272AC996ABD3B859335?extLang=&CMCCode=160604 )
Τα νιτρικά επίσης είναι σε μέτριο επίπεδο αν και στις ΗΠΑ το επιτρεπτό όριο είναι 10mg/lit και όχι 50 mg/lit που είναι στην Ελλάδα. Για περισσότερα :
http://water.epa.gov/drink/contaminants/basicinformation/nitrate.cfm 
Αν υπάρχει κάποιος περισσότερο σχετικός με τα θέματα αυτά καλό θα ήταν να μας εξηγήσει λίγο περισσότερο τα αποτελέσματα.
Ισως πρέπει να ζητήσουμε από τη νέα δημοτική αρχή (ή οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο) να κάνει ελέγχους (ή να μας ενημερώσει αν υπάρχουν ήδη αναλύσεις ) που αφορούν κυρίως τον ΑΜΙΑΝΤΟ ( λόγω του παλιού δικτύου της πόλης που λέγεται ότι περιέχει αμιαντοσωλήνες) , τον μόλυβδο αλλά και ότι άλλο μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσει κινδύνους στην υγεία μας. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας και μας αφορά όλους  κι ας πίνουμε εμφιαλωμένο ή νερό επεξεργασμένο από οικιακό φίλτρο (αν και στην περίπτωση του φίλτρου πρέπει να είναι γνωστοί οι ρύποι του νερού για να γίνει η σωστη επιλογή) .

3 σχόλια:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΔΑΛΙΑΡΗΣ είπε...

Ζήτησε απο τον πρόεδρο του τοπικου συμβουλίου να ορίσει μια συνάντηση-ενημέρωση μετά τις γιορτές. Και να θίξουμε και άλλα προβλήματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΔΑΛΙΑΡΗΣ είπε...

Αυτές τις μέρες έμαθα ότι μεθοδεύεται έτσι τελείως στο κρυφό η κοπή των πεύκων του Δημοτικού. Η αιτία είναι ότι κάποια παιδάκια παρουσίασαν συμπτώματα αλλεργίας.Σαφώς η υγεία των παιδιών είναι σοβαρό θέμα. Αλλά και η κοπή τόσων δένδρων αιωνόβιων ειναι επίσης σοβαρό θέμα. Επειδή μίλησα με κατοίκους και με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, αυτό προσπάθησαν να το κάνουν και στο παρελθόν γιατί οι περίοικοι διαμαρτυρονταν γιατί τους λέρωνε τα σπίτια η γύρη την Άνοιξη. Τώρα βρήκαν τα παιδάκια και όπως μου είπε και ο Δασάρχης Λάρισας(Στέλιος Γκάτσικος 2410 251501)ειναι πολύ συνηθησμένη δικαιολογία τώρα τελευταία για να κόβουν δένδρα που ενοχλούν κάποιους.Επειδή απο το σχολείο περάσαν πολλές γενεές παιδιών χωρίς να έχουν πρόβλημα καλά είναι να γίνει μια σοβαρή κουβέντα να πουν και άλλοι την γνώμη τους. Γιατί αν κοπούν τα πεύκα και ένα παιδάκι παρουσιάσει αλλεργία απο μέλισσα τι θα κάνουμε θα ψεκάσουμε όλες τις μέλισσες;Οι διαχειρηστές του blog ας θήξουν το θέμα προς ενημέρωση και διαβούλευση.

ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Γ.(giorgoulas) είπε...

Πολλά τα θέματα που προκύπτουν καθημερινά και θα ήταν ευχής έργο να τα συζητούσαμε , να προτείναμε και γιατί όχι να βρίσκαμε κάποιες λύσεις μέσω αυτής της σελίδας ( όπως τουλάχιστον το φανταζόμασταν όταν ξεκινούσαμε). Δυστυχώς όμως το blog - λόγω λανθασμένων (και όχι μόνο) χειρισμών --είναι σαφές ότι έχει εγκαταληφθεί από διαχειριστές και μή... Το πως και το γιατί είναι μια άλλη συζήτηση.....
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ